Legi pe timp de iarnă

Iarna 2016/2017

Regulamentele Europene pentru echiparea camioanelor și autobuzelor pe timp de iarnă.


Țara  Reglementări privind anvelopeleReglementări privind lanțurile antiderapanteInformaţii suplimentare

 

Albania

 

Nu există reglementări generale privind anvelopele de iarnă.

 

Lanțurile antiderapante pentru axa motoare trebuie transportate în vehicul. Utilizați în conformitate cu semnele de circulație și condițiile de drum.

 

Anvelopele cu ținte sunt interzise.

Austria

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii în perioada 1 noiembrie - 15 aprilie. Riscați aplicarea unei interdicții de a conduce și amenzi grele dacă nu respectați această reglementare (35 până la 5.000 €). Camioanele cu MTMA (masa totală maximă autorizată) > 3,5 t trebuie să fie echipate cu anvelope M+S pe cel puțin o axă motoare cu o adâncime minimă a benzii de rulare de 6 mm (înclinație) și 5 mm (radial). Anvelopele de iarna sunt obligatorii pentru autobuze (categoriile M2, M3) în perioada 1 noiembrie - 15 martie.

Lanțurile antiderapante trebuie să fie transportate în vehicul pentru cel puțin două anvelope pentru axa motoare în perioada 1 noiembrie -15 aprilie. Excepțiile pentru autobuzele pentru transport public se aplică.Utilizați pe drumurile acoperite cu zăpadă și gheață.

Anvelopele cu ținte sunt interzise pentru vehiculele cu MTMA > 3,5 t.

Belgia

Nu există reglementări generale privind anvelopele de iarnă. Echiparea simetrica este obligatorie pentru anvelopele M+S și de iarnă.

Lanțurile antiderapante sunt permise numai pe drumurile acoperite cu zăpadă și/sau gheață.

Anvelopele cu ținte sunt interzise.

Bosnia-Herțegovina

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii în perioada 15 noiembrie - 15 aprilie. Anvelopele M+S sunt obligatorii pe axa motoare a vehiculelor cu MTMA> 3,5 t.

Lanțurile antiderapante trebuie să fie transportate în vehicul în perioada 15 noiembrie - 15 aprilie. Utilizați pe drumurile acoperite cu zăpadă și gheață. Echipare: cel puțin 1 pereche pe axa motoare.

O lopată de zăpadă trebuie să fie transportată în vehicul. Anvelopele cu ținte sunt interzise.

Bielorusia

Nu există reglementări generale privind anvelopele de iarnă.

Lanțurile antiderapante sunt permise numai pe drumurile acoperite cu zăpadă și gheață.

Anvelopele cu ținte sunt permise.

Bulgaria

Nu există reglementări generale privind anvelopele de iarnă.

Lanțurile antiderapante trebuie să fie transportate în vehicul în perioada 1 noiembrie – 31 martie.

Anvelopele cu ținte sunt interzise. Fără un echipament adecvat de iarnă intrarea în țară poate fi refuzată sau o interdicție de a conduce poate fi emisă.

Croaţia

Nu există reglementări generale privind anvelopele de iarnă. În cazul condițiilor de drum de iarnă anvelopele M+S sunt obligatorii.

Lanțurile antiderapante sunt necesare pentru axa motoare în anumite condiții. Lanțurile antiderapante sunt obligatorii în regiunea Lika/Gorski Kotar.

Anvelopele cu ținte sunt interzise. Vehiculele folosite în scop comercial trebuie să fie dotate cu o lopată de zăpadă.

Republica Cehă

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii în perioada 1 noiembrie - 31 martie, în funcție de condițiile de drum în timpul iernii, sau în cazul în care este afișat semnul „kit de iarnă”. Anvelopele M+S sunt obligatorii pe axa motoare a vehiculelor cu MTMA > 3,5 t, cu o adâncime minimă a benzii de rulare de 6 mm.

Semne de circulație diferite posibile. Lanțurile antiderapante sunt obligatorii în cazul în care semnele de circulație indică acest lucru pe cel puțin 2 roți motoare ale vehiculelor cu 3 și mai multe axe.

Anvelopele cu ținte sunt interzise.

DanemarcaNu există reglementări generale privind anvelopele de iarnă.Lanțurile antiderapante sunt permise în perioada 1 noiembrie - 15 aprilie.Anvelopele cu ținte sunt permise în perioada 1 noiembrie - 15 aprilie. Anvelopele cu ținte trebuie montate pe toate anvelopele în timpul acestei perioade.
EstoniaAnvelopele de iarnă sunt obligatorii (anvelope radiale cu o adâncime minimă a benzii de rulare de 3 mm) în perioada 1 decembrie - 1 martie (de asemenea, și în perioada octombrie - aprilie, în funcție de condițiile meteorologice).Lanțurile antiderapante sunt permise numai pe drumurile acoperite cu zăpadă și gheață.Anvelopele cu ținte sunt interzise pentru vehiculele cu MTMA > 3,5 t.
FinlandaVehiculele cu MTMA > 3,5 t. trebuie să aibă o adâncime minimă a benzii de rulare de 1,6 mm.Lanțurile antiderapante sunt permise numai pe drumurile acoperite cu zăpadă și gheață.Anvelopele cu ținte sunt permise de la 1 noiembrie până în prima zi de luni după Paști. În funcție de condițiile meteorologice, această perioadă poate fi prelungită. Viteza maximă permisă pentru vehiculele cu MTMA > 3,5 t este de 80 km/h. Sunt permise: Proeminențe medii de max. 1,5 mm și max. 50 de ținte pe metru la anvelopele produse după 1 iulie 2013.
FranțaNu există reglementări generale privind anvelopele de iarnă. Excepțiile sunt indicate de semnele de circulație.Lanțurile antiderapante sunt folosite atunci când semnele de circulație o indică.

Vehicule cu MTMA < 3,5 t: Anvelopele cu ținte sunt permise din prima sâmbătă înainte de 11 noiembrie până în ultima duminică a lunii martie, viteză max. de 90 km/h. Vehiculele cu anvelope cu ținte trebuie să fie etichetate cu un autocolant. Anvelopele cu ținte sunt interzise pentru vehiculele cu MTMA > 3,5 t.

GermaniaCerințe situaționale privind echipamentele de iarnă: Vehiculele cu MTMA < 3,5 t trebuie să fie echipate cu anvelope M+S/de iarnă pe toate roțile. Vehiculele cu MTMA > 3,5 t trebuie să fie echipate cu anvelope M+S/de iarnă pe axele motoare. Perioada de timp nu este specificată.Lanțurile antiderapante sunt folosite atunci când semnele de circulație o indică. Anvelopele cu ținte sunt interzise. Excepție: Ruta via „Kleines Deutsches Eck“.

Amendă de 60 € pentru anvelope necorespunzătoare, de 80 € pentru obstrucționarea circulației din cauza anvelopelor necorespunzătoare, de 100 € pentru provocarea unor situații periculoase din cauza anvelopelor necorespunzătoare, de 120 € pentru provocarea unui accident din cauza anvelopelor necorespunzătoare. Plus 1 punct fiecare. (Sistemul de puncte Flensburg)

Marea BritanieNu există reglementări generale privind anvelopele de iarnă.Lanțurile antiderapante sunt permise numai pe drumurile acoperite cu zăpadă și gheață.Anvelopele cu ținte sunt permise atâta timp cât carosabilul nu este deteriorat. În caz contrar, este posibil un regres.
UngariaNu există reglementări generale privind anvelopele de iarnă.Lanțurile antiderapante sunt permise numai pe drumurile acoperite cu zăpadă și gheață. Aplicarea și antrenarea lanțurilor antiderapante poate fi obligatorie din cauza condițiilor meteorologice speciale (viteză maximă de 50 km/h). În condiții de iarnă intrarea poate fi refuzată pentru vehiculele străine dacă nu sunt dotate cu lanțuri antiderapante.Anvelopele cu ținte sunt interzise.
IrlandaNu există reglementări generale privind anvelopele de iarnă.Lanțurile antiderapante sunt permise numai atunci când drumurile sunt acoperite cu zăpadă și gheață.Anvelopele cu ținte sunt permise, viteza maximă 96/112 km/h (drum național/autostradă).
ItaliaNu există reglementări generale privind anvelopele de iarnă.Un dispozitiv anti-alunecare (de exemplu, lanțuri antiderapante) trebuie să fie transportat în vehicul.

Reglementarea de iarnă prot. RU/1580 se aplică numai următoarelor categorii de vehicule: M1, N1 și O1.

KosovoNu există reglementări generale privind anvelopele de iarnă.Lanțurile antiderapante pentru axa motoare trebuie transportate în vehicul. Utilizați în conformitate cu semnele de circulație și condițiile de drum.Anvelopele cu ținte sunt interzise. Autobuzele și camioanele trebuie să fie dotate cu o lopată de zăpadă.
LetoniaAnvelopele de iarna (M+S) sunt obligatorii pentru vehiculele cu MTMA < 3,5 t în perioada 1 decembrie - 1 martie. Adâncimea minimă a benzii de rulare - 3 mm.Lanțurile antiderapante sunt permise numai pe drumurile acoperite cu zăpadă și gheață.Anvelopele cu ținte sunt permise în perioada 1 octombrie - 30 aprilie pentru vehiculele cu MTMA > 3,5 t.
LiechtensteinNu există reglementări generale privind anvelopele de iarnă. Cu toate acestea, există probleme legate de răspundere în cazul utilizării unor anvelope necorespunzătoare. Dotarea vehiculului trebuie să corespundă condițiilor meteorologice.Lanțurile antiderapante sunt permise. Nu sunt necesare în văi. La munte, semnele de circulație indică dacă lanțurile antiderapante sunt obligatorii.Vehicule cu MTMA > 7,5 t: Anvelopele cu ținte sunt permise în perioada 1 noiembrie - 30 aprilie, viteza maximă admisă – 80 km/h. Toate roțile trebuie să fie echipate cu anvelope cu ținte. Vehiculele cu anvelope cu ținte trebuie să fie etichetate cu un autocolant.
LituaniaAnvelopele de iarna sunt obligatorii pentru vehiculele cu MTMA < 3,5 t în perioada 1 noiembrie - 1 aprilie.Lanțurile antiderapante sunt permise numai pe drumurile acoperiteAnvelopele cu ținte sunt permise în perioada 1 noiembrie - 1 aprilie.
LuxemburgToate axele motoare de pe camioane și autobuze trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă (anvelopele M+S sunt suficiente) în condiții de iarnă (zăpadă, gheață, polei).Lanțurile antiderapante sunt permise numai pe drumurile acoperite cu zăpadă și gheață.Anvelopele cu ținte sunt interzise.
MacedoniaAnvelopele de iarnă sunt obligatorii pe axa motoare în perioada 15 noiembrie - 15 martie. Adâncimea minimă a benzii de rulare - 5 mm.Lanțuri antiderapante trebuie să fie transportate în vehicul în perioada 15 octombrie - 15 martie, dacă vehiculul este echipat doar cu anvelope standard.Autocarele și camioanele grele trebuie să fie echipate cu lopeți de zăpadă. Anvelopele cu ținte sunt interzise.
MuntenegruAnvelopele marcate cu simbolul M+S sau anvelopele de iarnă sunt obligatorii din noiembrie până în aprilie pe drumurile specifice indicate de către Ministerul de Poliție.Lanțurile antiderapante sunt permise numai pe drumurile acoperite cu zăpadă și gheață.Anvelopele cu ținte sunt interzise.
OlandaNu există reglementări generale privind anvelopele de iarnă.Lanțurile antiderapante nu sunt permise pe drumurile publice.

Anvelopele cu ținte sunt interzise.

Norvegia

Vehiculele cu MTMA > 3,5 t trebuie să fie echipate cu anvelope cu o adâncime minimă a benzii de rulare de 5 mm de la 1 noiembrie până inclusiv în prima luni de după Paști (Norvegia de Sud) și de pe 16 octombrie până inclusiv pe 30 aprilie (Norvegia de Nord).

Utilizarea obligatorie a anvelopelor de iarnă pe toate pozițiile axei în perioada 15 noiembrie - 31 martie.

Puteți găsi o listă cu anvelopele de iarnă aprobate pe pagina www.stro.se

Vehiculele cu MTMA > 3,5 t trebuie să poarte obligatoriu lanțuri antiderapante în perioada în care este legală utilizarea țintelor.

Un camion cu remorcă trebuie să aibă 7 lanțuri.

În „Nordland, Troms și Finnmark” în perioada 16 octombrie - 30 aprilie.

Camioane și remorci: anvelope cu ținte pe aceeași axă. Dacă sunt duble, o anvelopă este suficientă.

În Trondheim si Oslo, se percepe o taxă pentru utilizarea anvelopelor cu ținte: bilete zilnice pot fi achiziționate de la automatele de-a lungul drumurilor arteriale sau prin telefon sau SMS (trimiteți mesaje de la un număr de telefon norvegian, suedez sau danez). Bilete lunare și anuale pentru Trondheim pot fi achiziționate de la Trondheim City

Parking Office în Erling, Skakkes Gate

40, 7012 Trondheim. Biletele zilnice costă aproximativ 3,90 Euro, biletele lunare aproximativ 52 Euro și biletele anuale aproximativ 155 Euro (Costuri duble pentru vehiculele cu MTMA > 3,5 t).

O încălcare este pedepsită cu o amendă de 97 Euro.

PoloniaNu există reglementări generale privind anvelopele de iarnă.Lanțurile antiderapante sunt permise numai pe drumurile acoperite cu zăpadă și gheață. Semne de circulație corespunzătoare pe drumurile pe care sunt obligatorii lanțurile antiderapante.Anvelopele cu ținte sunt interzise.
PortugaliaNu există reglementări generale privind anvelopele de iarnă.Lanțurile antiderapante sunt temporar obligatorii atunci când semnele de circulație indică acest lucru (se întâmplă doar în zonele cele mai înalte).Anvelopele cu ținte sunt interzise.
RomâniaÎn condiții de drum de iarnă, anvelopele M+S sau de iarnă sunt obligatorii pentru axa motoare a tuturor vehiculelor cu MTMA > 3,5 t și a vehiculelor care transportă persoane (cu mai mult de 9 locuri).Vehiculele cu MTMA > 3,5 t vor fi echipate cu lanțuri antiderapante care trebuie montate atunci când semnele de circulație indică acest lucru.O lopată și nisip sunt necesare pentru vehiculele cu MTMA > 3,5 t. Anvelopele cu ținte sunt interzise.
RusiaSunt așteptate noi reglementări tehnice. In lunile decembrie, ianuarie, februarie, vehiculele de pasageri, camioanele ușoare și autobuzele trebuie să fie echipate pe toate axele cu anvelope marcate M+S sau cu simbolul 3PMSF (simbolul Fulg de nea și un munte cu 3 piscuri). Adâncime minimă a benzii de rulare de 4 mm.Lanțurile antiderapante sunt recomandate dar nu obligatorii.Utilizarea anvelopelor cu ținte este interzisă în lunile de vară (iunie, iulie, august).
SerbiaNu există reglementări generale pentru anvelopele de iarnă pentru camioane și autobuze.Lanțurile antiderapante pentru axa motoare trebuie transportate în vehicul.Anvelopele cu ținte sunt interzise. Autobuzele și camioanele trebuie să fie dotate cu o lopată de zăpadă.
SlovaciaAnvelopele M+S/de iarnă sunt obligatorii pentru camioanele cu MTMA > 3,5 t în perioada 15 noiembrie - 31 martie pe axa motoare (adâncimea minimă a benzii de rulare - 3 mm).

Lanțurile antiderapante trebuie să fie transportate în vehicul.

Utilizați în conformitate cu semnele de circulație și condițiile de drum.

Anvelopele cu ținte sunt interzise.
Slovenia

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii cel puțin pe axa motoare (adâncime minimă a benzii de rulare de 6 mm) a vehiculelor cu MTMA > 3,5 t în perioada 15 noiembrie - 15 martie.

Lanțurile antiderapante trebuie să fie transportate în vehiculele cu MTMA > 3,5 t în cazul în care nu sunt echipate cu anvelope de iarnă.

Anvelopele cu ținte sunt interzise.
SpaniaNu există reglementări generale privind anvelopele de iarnă. Anvelopele de iarnă/M+S sunt obligatorii atunci când sunt indicate prin semne de circulație sau de autorități.Lanțurile antiderapante sunt permise atunci când sunt indicate prin semne de circulație sau de autorități. Lanțurile antiderapante sunt permise numai pe drumurile acoperite cu zăpadă și gheață.Utilizarea anvelopelor cu ținte de până la 2 mm este permisă pe drumurile acoperite cu zăpadă.
SuediaÎn condiții de iarnă, adâncimea minimă a benzii de rulare este de 5 mm, pe toate anvelopele cu excepția anvelopelor remorcii. Anvelopele de iarnă marcate cu simbolul M+S sunt obligatorii pe axa motoare pentru vehiculele cu MTMA > 3,5 t în perioada 1 decembrie - 31 martie. Pentru o listă a anvelopelor de iarnă aprobate pentru axa motoare vizitați pagina web www.stro.se.Se recomandă purtarea lanțurilor antiderapante în vehicul.Anvelopele cu ținte sunt permise în perioada 1 octombrie - 15 aprilie. În funcție de condițiile meteorologice, această perioadă poate fi prelungită. Maxim 50 de ținte pe metru la anvelopele produse după 1 iulie 2013. Luați în considerare excepțiile privind anumite drumuri.
ElveţiaNu există reglementări generale privind anvelopele de iarnă, reglementările regionale sunt posibile în condiții de drum de iarnă (de exemplu, trecători alpine). Adâncimea minimă a benzii de rulare pentru anvelopele de iarnă este de 1,6 mm. In cazul unui accident cu anvelope standard în condiții de iarnă, trebuie să fiți conștienți că există aspecte legate de răspundere.În cazul în care autoritățile anunță obligația de a avea lanțuri antiderapante, numai lanțurile antiderapante sunt permise (vehiculele cu tracțiune integrală pot fi excluse). Utilizarea lanțurilor antiderapante în cazul care semnele de circulație și condițiile de drum o indică.Anvelopele cu ținte sunt permise pentru vehiculele cu MTMA < 3,5 t în perioada 1 noiembrie - 30 aprilie sau pe drumurile acoperite cu zăpadă. Viteza maximă de 80 km/h. Anvelopele cu ținte trebuie să fie etichetate cu un autocolant 80 km/h.
Turcia

În perioada 1 decembrie - 1 aprilie este obligatoriu ca vehiculele comerciale să folosească anvelope de iarnă pentru deplasările interurbane. În orașe, autoritățile locale vor defini perioada de timp pentru fiecare oraș în parte.

Toate tipurile de camioane, tractoare și autobuze trebuie să fie echipate cu anvelope marcate cu M+S, simbolul M+S și 3PMSF sau cu simbolul 3PMSF pe axele motoare. Toate tipurile de autoutilitare, camioane ușoare, camionete și autoturisme care sunt utilizate în scopuri comerciale (Taxi, etc.) trebuie să fie echipate cu anvelope marcate cu M+S, simbolul M+S și 3PMSF sau cu simbolul 3PMSF pe axele motoare.

Atunci când se folosesc anvelope reșapate, modelul benzii de rulare trebuie să fie cel al unei anvelope de iarnă. Adâncimea minimă a benzii de rulare pentru anvelopele vehiculelor comerciale este de 4 mm.

Se recomandă purtarea lanțurilor antiderapante în vehicul și utilizarea lor pe drumurile acoperite cu zăpadă și gheață.Un cablu de remorcare și șoc trebuie să fie transportate în vehicul. Anvelopele cu ținte pot fi, de asemenea, utilizate ca anvelope de iarnă.
UcrainaNu există reglementări generale privind anvelopele de iarnă.Lanțurile antiderapante sunt permise numai pe drumurile acoperite cu zăpadă și gheață.Anvelopele cu ținte sunt permise.


În prezent nu avem cunoștință de reglementări generale privind anvelopele de iarnă/lanțurile antiderapante pentru camioanele din următoarele țări: Cipru, Grecia și Malta. Vă rugăm să consultați regulile de circulație din țările respective pentru reglementări speciale privind anvelopele cu ținte și lanțurile antiderapante.

 

În ciuda unei cercetări atente, nu putem garanta că informațiile sunt corecte și complete.

Barum. O marcă a grupului Continental.